Barn redo att gå över gatan först i 14-årsåldern

Upp till 14-årsåldern har barn svårt att bedöma avstånd och hastighet.

Publicerad
Barn har svårt att bedöma trafiksituationer och gå säkert över en trafikerad gata upp till 14 års ålder.
Bild: Tim Schoon, University of Iowa

Barn går säkert över gatan först vid 14 års ålder. Det visar en amerikansk studie, där barn gått över en datorsimulerad gata med tät trafik.

Brister i mognad och motorik gör att barn har svårigheter att gå över en gata med tät trafik ända upp i tonåren. Forskare vid University of Iowa i USA lät barn i 6–14-årsåldern gå över en enkelriktad gata i ett simulerat villakvarter. Bilarna passerade med två till fem sekunders mellanrum i en hastighet av 40 kilometer per timme.

Resultatet visade att 6-åringarna hade en olycksfrekvens på 8 procent. Olycksrisken föll sedan till 5 procent för 10-åringarna. Hos 12-åringarna låg den på 2 procent.

Först vid 14 års ålder kunde barnen ta sig över gatan utan några olyckor.

Enligt forskarna bör föräldrar vara medvetna om att barn har svårt att bedöma avstånd och hastigheter i en trafiksituation. Yngre barns bristande motorik gör dessutom att de har svårt att gå ut i gatan i rätt ögonblick mellan två passerande bilar. Den högre olycksrisken hos de yngsta barnen förklaras också av att de har svårt för att vänta och är ivriga att springa över gatan.

 

 

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor