Därför blev valarna stora

Publicerad
EN blåval mumsar krill utanför Kaliforniens kust.
Bild: Silverback Films/BBC

Nya analyser av fossil och skelett visar att bardvalar fram till för cirka fyra miljoner år sedan var kortare än 10 meter. Därefter ökade de i längd. Samtidigt började mindre arter dö ut. Bjässar på 30 meter, som blåvalen, dök upp först för 2–3 miljoner år sedan. Förändringen började ungefär samtidigt som tidsperioden Pleistocen, då det blev kallare och kraftigare årstidsväxlingar. Det medförde valarnas huvudföda krill koncentrerades till vissa platser och perioder under året. De amerikanska forskarna bakom studien menar att tillväxten gjorde det möjligt för valarna att glufsa i sig enorma mängder mat på kort tid – och att simma längre sträckor för att nå de platser där maten fanns.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor