Drömmare avslöjas med elektroder

Publicerad
Hjärnans aktivitet uppvisar ett särskilt mönster när vi drömmer, oavsett vilket sömnstadium vi befinner oss i.
Bild: iStock

En ny metod kan med över 90 procents säkerhet avgöra om en sovande person drömmer eller inte.

 De flesta och mest livfulla drömmarna inträffar under REM-sömnen, som kännetecknas av snabba ögonrörelser. Men drömmar förekommer även under så kallad icke-REM-sömn. Nu har forskare hittat ett sätt att förutsäga när de dyker upp.

– Vi har hittat hjärnaktivitet som sammanfaller med pågående drömmar i alla sömnstadier, säger Giulio Tononi, sömnforskare och professor vid University of Wisconsin–Madison i USA.

Hans forskargrupp mätte hjärnaktiviteten hos sovande människor med 256 EEG-elektroder utanpå skallen. Under natten väckte de sina försökspersoner och frågade om de drömt något. De som svarade ja hade då haft minskad långvågig aktivitet baktill i hjärnan. Sambandet gällde för samtliga sömnstadier – både REM-sömn och icke-REM-sömn – trots att de i övrigt skiljer sig mycket från varandra.

Forskarna använde sedan kunskapen i ett uppföljande försök, för att hitta drömmar utanför REM-sömnen. De mätte hjärnvågor i realtid och väckte personen när de såg ett mönster motsvarande en dröm. I 33 av 36 försök gissade forskarna rätt, enligt en rapport i Nature Neuroscience.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor