Forskare som får nog

Publicerad

Detta är en roman i universitetsmiljö. Berättarjaget är en doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, och han har fått problem. Hans avhandlingsmanus massakreras på slutseminariet och sedan börjar den korta färden utför.

Bokens odrägliga huvudperson är en parodi på en humanistisk forskare – besatt av teorier, begrepp, auktoriteter – och han droppar namn i hög takt. Alla som tillbringat en tid på en humanistisk institution känner igen miljön. Här finns den dynamiske handledaren, den osäkre doktoranden, administratörernas växande makt och olusten inför disputationen. Även om detta är överdrivet till groteska proportioner så ger En enastående karriär läsaren en känsla av filmen Falling Down i poststrukturalistisk miljö. Själva forskningen får dock inte någon större plats i boken.

Gick avhandlingen till slut att rädda? Läs själv så får du se. Jag ska inte spoila en kul läsupplevelse.

En enastående karriär

Martin Engberg
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor