Smart mönster avslöjar viruspartiklar

Publicerad
Enterovirus avbildat med den nya metoden. Tre olika proteiner är kodade i olika färger.

Genom att studera hur ett virus är uppbyggt går det att få mycket information om dess biologiska funktion. Det görs idag ofta med röntgenlaser; laserljusets spridning avslöjar hur viruset är uppbyggt nästan på atomnivå. Problemet är att det mesta av provet går till spillo.

Nu har ett internationellt forskarlag utvecklat en ny metod för att montera de mikroskopiskt små proverna i ett mönster på ett chip, som gör det möjligt att utnyttja blixtarna från röntgenlasern på ett effektivare sätt. Det innebär att även mycket små mängder virus kan undersökas.

– Med deras metod blir det lättare att träffa provet med lasern. Det är viktigt när man undersöker prover som är svåra att framställa, säger Tomas Ekeberg på Uppsala universitet, som själv jobbar med liknande avbildningsmetoder.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor