Besegrad av en dator

Publicerad

Hur känns det när en dator gör jobbet bättre än du själv? En som vet är förre världsmästaren i schack, Garry Kasparov. För 20 år sedan förlorade han mot superdatorn ”Deep Blue” i en match om sex partier. Matchen har analyserats i otaliga artiklar och böcker, men först nu, i boken Deep Thinking, beskriver Garry Kasparov själv det laddade mötet med IBM:s superdator.

Trots att alla vet hur det gick är det riktigt spännande. Kasparov svettas och våndas under de ytterst påfrestande timmarna mot en motståndare som utvärderar 200 miljoner möjliga drag per sekund – utan att någonsin bli trött, hungrig eller nervös.

Men den som väntar sig en bok enbart om schack med initierade analyser av varje drag blir besviken. Boken handlar i första hand om artificiell intelligens.

Kasparov föddes 1963, samtidigt som de första schackdatorerna började ta form. Hans karriär löper parallellt med utvecklingen av artificiell intelligens, ett område där schack länge ansågs vara det ultimata testet på att datorer kan tänka som en människa. Enligt Kasparov var ”Deep Blue” dock inte mer intelligent än en väckarklocka. Matchen vanns på ren beräkningskraft.

I en tid när allt fler oroar sig för att datorn ska ta över deras jobb är Kasparov en optimistisk röst. Maskiner har alltid hjälpt människan. Enligt Kasparov kan utvecklingen ta jättekliv när styrkorna hos den mänskliga hjärnan kombineras med datorernas allt snabbare hårdvara.

Att en superdator besegrade världsmästaren innebar inte slutet för schack, konstaterar han. Tvärtom spelar nu fler än någonsin, och tack vare datorträning kan spelare från länder utan en stark schacktradition nå toppen. Nuvarande världsmästaren Magnus Carlsen kommer till exempel från Norge.

Deep Thinking

Garry Kasparov
PublicAffairs

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor