Doping hjälpte inte cyklister uppför berg

Publicerad

Bild: Reuters / Christian Hartmann / TT

Den dopingklassade substansen epo hjälper inte nödvändigtvis cyklister att förbättra sina tävlingsresultat. Det framgår av en dubbelblind och randomiserad nederländsk studie, som nyligen publicerades i tidskriften The Lancet. Forskarna studerade sammanlagt 48 manliga, vältränade tävlingscyklister i 18–50-årsåldern. Hälften av dem fick injektioner med rHuEPO (rekombinant humant erytropoietin), ett hormon som ökar produktionen av röda blodkroppar. Den andra hälften fick placebo. Efter åtta veckor mättes deras krafter i laboratorieförsök och i ett krävande lopp uppför franska Mont Ventoux i Frankrike – en av de tuffaste stigningarna i Tour de France. Laboratorieförsöken visade en något ökad syreupptagningsförmåga och maxstyrka hos den dopade gruppen. Men den skillnaden visade sig inte ge någon fördel när det var dags att tävla. Bägge grupperna kom i mål på i genomsnitt samma tid. Forskarna undersökte även olika hälsoeffekter, eftersom behandling med epo kan öka risken för bland annat blodpropp. Några sådana förändringar upptäcktes inte.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor