Avlångt besök från yttre rymden

Publicerad
Konstnärlig tolkning av 'Oumuamua.
Bild: ESO

För första gången har astronomer observerat en asteroid som kommit hit från ett annat stjärnsystem. Den visade sig ha en ovanlig form, närmare 400 meter lång och mycket smal. Det går inte att avgöra vilket stjärnsystem den ursprungligen kom ifrån. Med en hastighet på 25 kilometer i sekunden kan den ha irrat omkring i tomheten mellan stjärnorna i många miljoner år. Efter en sväng nära solen är den nu på väg bort igen, i riktning mot stjärnbilden Pegasus. Asteroiden har fått namnet ’Oumuamua, ett hawaiianskt ord för någon som är utsänd från en avlägsen plats i rymden.

Forskarna uppskattar att vårt solsystem får besök av ungefär tio främmande asteroider per år. De är svåra att upptäcka eftersom de är små och mörka.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor