”Sockerindustrin har mörkat”

För 50 år sedan ledde djurförsök till nya idéer om hur socker kan orsaka hjärtsjukdomar och cancer. Men resultaten blev aldrig publicerade. Nu anklagas sockerindustrin för att ha mörkat.

Publicerad
Den amerikanska sockerindustrin stoppade en studie av sockrets hälsoeffekter för att undvika oönskade resultat, enligt en ny granskning.
Bild: iStock

En vetenskaplig stiftelse knuten till den amerikanska sockerindustrin finansierade år 1968 ”Projekt 259”, som skulle ta reda på hur socker påverkar blodfetter hos råttor. Inledande experiment tydde på att tarmfloran bidrar till att höja halten av skadliga blodfetter hos råttor som äter mycket socker. Dessutom steg koncentrationen av ett enzym med en misstänkt koppling till cancer i urinblåsan.

De preliminära resultaten ledde till att stiftelsen stoppade vidare utbetalningar till Projekt 259, som ännu inte var klart. Det rapporterar forskare vid University of California i San Francisco, som har granskat interna dokument från sockerindustrin. Inga resultat från Projekt 259 blev någonsin publicerade.

Forskarna bakom granskningen påpekar att tobaksindustrin historiskt har betett sig på samma sätt. ”Vår studie bidrar till en bredare litteratur som dokumenterar industrins manipulation av vetenskapen”, skriver de i tidskriften Plos Biology.

Emily Sonestedt, forskare i nutritionsepidemiologi vid Lunds universitet, har läst rapporten.

– Det är allvarligt om en industri stoppar forskning för att slippa oönskade resultat, säger hon.

Emily Sonestedt känner inte till några övertygande belägg för att socker i sig skulle orsaka cancer, men berättar att det finns studier som tyder på att socker höjer halten av skadliga blodfetter.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor