Hjärnans gps fixar minglet

Forskare har hittat celler i hjärnan som registrerar var i rummet andra individer befinner sig.

Publicerad
Hjärnans platsceller håller reda på var andra individer i närheten befinner sig.
Bild: iStock

Det norska forskarparet May-Britt och Edvard Moser fick ett Nobelpris i medicin år 2014 för sina studier av celler i hjärnans lokalsinne. Så kallade platsceller kopplar den egna kroppen till specifika platser. Nu visar det sig att cellerna även ingår i det sociala livet.

– Vi upptäckte att samma system också håller reda på andra individer, säger Shigeyoshi Fujisawa, hjärnforskare vid Riken institute for brain science i Japan.

Han studerade två råttor i en bur. Den ena råttan (”jag-råttan”) var tvungen att lägga märke till var den andra råttan (”du-råttan”) befann sig för att få en belöning.

Elektroder i jag-råttans hjärna avslöjade att vissa platsceller reagerar på du-råttans position. Det betyder att lokalsinnet har en särskild förmåga för att hålla koll på hur andra individer rör sig i närheten. Shigeyoshi Fujisawa tror att den mänskliga hjärnan fungerar på samma sätt.

– Det är förstås viktigt i sociala situationer att kunna placera andra individer på en inre karta.

Han presenterar sina resultat i tidskriften Science, som också innehåller en rapport om samma slags sociala platsceller hos fladdermöss.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor