Nyanserat och faktaspäckat om klimathistoria

Publicerad

Den prisbelönte stockholmshistorikern Fredrik Charpentier Ljungqvist, som även publicerar sig i Nature (och F&F 4/2014), fortsätter folkbilda. Klimatet och människan under 12 000 år är en faktaspäckad bok som jag verkligen kan rekommendera. Boken är varken överdrivet alarmistisk eller moraliserande. Författaren drivs snarare av en vilja att nyansera och förklara de allt viktigare rönen om hur klimatet har varierat – och hur det har påverkat historien.

En nyhet är de växande insikterna om att klimatet historiskt har varierat långt mer än vad många kan föreställa sig – ibland både kraftigt och snabbt. Därmed är det svårare att fastställa en ”normalnivå”, som dagens klimatförändringar ska jämföras mot. Fredrik Charpentier Ljungqvist betonar också, som den forskare han är, att det fortfarande är mycket vi ännu inte vet om klimatet.

I slutet av boken avlivar han också några spridda överdrifter och myter om klimatförändringarna och dess konsekvenser.

Klimatet och människan under 12 000 år

Fredrik Charpentier Ljungqvist
Dialogos

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor