Självhjälp mot fejkade nyheter

Publicerad

Vill du vässa din förmåga att hantera flödet av myter, missförstånd och falska nyheter i till exempel sociala medier? I så fall kan det vara dags att upptäcka Emma Frans, om du inte redan har gjort det.

Hon forskar i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet – att hugga sig fram genom en djungel av skensamband på jakt efter orsak och verkan tillhör hennes vardag. Och hon är bra på att dela med sig av sin kunskap – förra året utnämndes hon till årets folkbildare. I Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams beskriver hon på ett roande och lättbegripligt sätt vanliga tankefällor som vi lätt fastnar i när vi försöker förstå världen och varandra.

Dessutom går hon igenom en mängd knep som kan användas för att överdriva eller förvränga budskap med hjälp av statistik. Viktig kunskap för alla. Boken kunde ha redigerats noggrannare, för att rensa bort onödiga upprepningar och språkfel. Och Emma Frans kunde gärna ha använt samma kaxiga ton som hon har på Twitter, så hade läsningen blivit ännu roligare. Men det kanske kommer i nästa bok.

Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams

Emma Frans
Volante

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor