Tankeläsning hjälper bilister

Publicerad
Systemet känner igen mönster i hjärnan som föregår kraftiga inbromsningar.
Bild: istock

Biltillverkaren Nissan har visat upp ett system som tolkar bilförarens tankar. Hjärnans signaler mäts med EEG och informationen används för att bilen ska reagera snabbare på förarens avsikter. Genom att systemet lär sig att känna igen signalmönstret när föraren är på väg att bromsa, kan bilen påbörja inbromsningen upp till en halv sekund innan föraren hunnit trycka ner bromspedalen. På samma sätt kan bilen svänga undan snabbare. Förarens tankar ska också kunna vara ett stöd för självkörande bilar.

Systemet är dock långtifrån färdigt för vägarna. Först om fem till tio år kan det sitta i verkliga bilar och inte bara i testfordon.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor