Noggrann minirobot kan hjälpa kirurgen

I industrin används trearmade så kallade deltarobotar för att plocka och flytta saker blixtsnabbt och precist. Nu har forskare vid amerikanska Harvard lyckats krympa ner en deltarobot till millimeterskala.

Publicerad

Den 20 millimeter höga roboten väger bara 430 milligram, men kan lyfta tre gånger sin egen vikt med en precision på fem mikrometer.

Miniroboten kan röra sig enligt förprogrammerade mönster med en hastighet av upp till 75 repetitioner per sekund.

Forskarna tänker sig att roboten kan hjälpa till med uppgifter som kräver hög precision inom till exempel elektronikindustrin. Ett annat användningsområde är att hjälpa kirurger med känsliga moment under robotkirurgi.

Roboten presenteras i tidskriften Science robotics.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor