Terrorforskare varnar för fler ensamvargar

Terrorismen ändrar skepnad. IS har försvagats, vilket kan ge al-Qaida större utrymme.

Publicerad

 

Sedan början av 2015 har Europa drabbats av 14 större terrordåd som krävt minst fem dödsoffer, samtliga med islamistiska gärningsmän. Det senaste inträffade när den 22-årige Younes Abouyaaqoub körde på och dödade ett drygt dussintal personer i Barcelona i augusti förra året. Över 100 skadades vid hans attack på den kända gågatan Las Ramblas. Men sedan dess har, i skrivande stund, Europa varit förskonat från större terrordåd.

F&F har tagit kontakt med Hans Brun, som är terrorforskare och analytiker vid Försvarshögskolan, för att ta reda på vad detta uppehåll kan betyda.

Är det ett trendbrott eller en tillfällighet?

– Det är för tidigt att säga om det är ett trendbrott, men under 2017 hade vi färre dödliga attacker än 2016 i Europa. Och det är länge sedan vi såg en dödlig attack i Europa, ja. Islamiska statens propaganda verkar ha avstannat – de producerar inte så mycket just nu. Men samtidigt ser vi att al-Qaida försöker rekrytera IS-anhängare. Så man ska nog inte se detta som ett trendbrott, men dock en andhämtning – i Europa.

Hänger denna andhämtning ihop med att IS har förlorat på marken i Irak och Syrien under 2017?

– Kanske. Deras propaganda har tidigare uppmuntrat till enkla attacker av ensamvargar. Men inte ens sådana har vi sett så många av på sista tiden. Och frånvaron av ensamvargar tolkar jag som att viljan hos sympatisörerna i västvärlden saknas just nu. Man avvaktar den kommande utvecklingen.

Även julhelgerna, som brukar innebära ökat hot, passerade utan terrordåd – spelar det någon roll?

– Ja, många var oroliga, men det hände mycket riktigt ingenting. Sedan vet vi ju inte hur mycket säkerhetstjänsterna har avvärjt.

Ska man blåsa faran över?

– Nej, jag ser detta som en andhämtning, som sagt – sedan får vi se vad som händer. Dels riskerar vi nog att se fler attacker av ensamvargar. Däremot är stora och koordinerade attacker, som den mot Paris 2015, lättare för säkerhetstjänsterna att upptäcka i förväg. Och dels jag tror att vi kommer se mer av al-Qaida framöver. En av Usama bin Ladens söner håller på att etablera sig i ledarskapet, så jag tror att de kommer göra sig påminda på lång sikt.

Vad betyder det att Islamiska statens framgångsberättelse nu har falnat?

– Jag tror att de är i en omstruktureringsfas. Hur detta faller ut vet vi inte än. Men det är för tidigt att säga att faran är över. Det visade sig ju att al-Qaida hade rätt – man kan inte utropa att kalifat förrän fienden är besegrad. Gör man detta för tidigt så blir man besegrad – al-Qaidas tänkare är mer sofistikerade och därför kommer vi att se mer av dem.

Vad tror du om den närmaste framtiden?

– IS är försvagade, men det finns många andra jihadistiska rörelser. Problemet har växt och bytt skepnad flera gånger under hela 2000-talet. Och denna process kommer troligen att fortgå. Av Henrik Höjer

Jihadistattacker i Europa med mer än fem dödsoffer

2015

Januari Paris

November Paris

2016

Januari Istanbul

Mars Bryssel

Juni Istanbul

Juli Nice

December Berlin

2017

Januari Istanbul

Mars London

April S:t Petersburg

April Stockholm

Maj Manchester

Juni London

Augusti Barcelona

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor