Dagdrömmar om att utföra hjältedåd

Jag har nyligen stött på begreppet Maladaptive daydreaming och skulle vilja veta mer om detta för mig helt nya begrepp. Vad är det, vad beror det på och är det något man kan eller bör behandla? Är det en erkänd diagnos?

/Malin

 

Publicerad

Bild: Istock

Maladaptive daydreaming (MD) beskrevs första gången 2002 och diskuteras i stora grupper på internet. Det är känt att vi människor under hälften av vår tid förlorar fokus på vad vi har för handen och för en stund driver i väg i tanken. Att förlora sig i detaljerade fantasier är ovanligare. MD innebär att man inte bara tappar koncentrationen på det som händer, utan absorberas av en fantasivärld där olika figurer interagerar som i en film eller ett skådespel. Oftast ingår dagdrömmaren som en förbättrad version av sig själv där hen är smartare, rikare, mer berömd och mer attraktiv än i verkligheten. Scener kan spelas upp där personen är ihop med en vacker modell eller en kändis, är kung eller drottning, utför hjältedåd eller är en framgångsrik artist. Den som har MD kan vagga med kroppen och brista ut i skratt eller gråt av att vara så uppslukad av fantasierna, men har inga problem att skilja fantasi från verklighet.

Personer med MD blir närmast beroende av sina dagdrömmar. De är djupt förtjusta i aktiviteten och har svårt att sluta, trots att det kan påverka sociala relationer, förhindra dem från att uppfylla livsmål och tar timmar varje dag från andra aktiviteter. Dessutom blir de ofta negligerade i vården. En studie visar att många med MD har psykiatriska problem som adhd, ångest, depression och tvångssyndrom. MD kan vara en egen diagnos, men är ännu inte erkänd som sådan i sjukvårdens diagnossystem.

/Pontus Wasling, neurolog och hjärnforskare, Sahlgrenska universitetssjukhuset

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor