En väckarklocka om sömnen

Publicerad

Den amerikanske hjärnforskaren Matthew Walker anser att sömnbrist är det verkliga problemet för mer än hälften av alla barn med adhd – intressant med tanke på hur många som har diagnosen. Dessutom varnar han för att den som sover för lite riskerar att drabbas av cancer, trafikolyckor, hjärtattacker, för tidig död och mycket annat.

Boken Why we sleep är full av förmaningar om att ta sömnråd på minst lika stort allvar som kostråd. Några exempel: gå och lägg dig i tid, tänk på att kroppen behöver många timmar för att bryta ner koffein, och undvik det blåaktiga skenet från bildskärmar sent på kvällen.

Om man är det minsta orolig för sin egen sömn är Matthew Walkers bok knappast lämplig som kvällslektyr, eller ens att tänka på om man skulle vakna i vargtimmen och ha svårt att somna om.

Det som gör boken läsvärd är dess bredd. Matthew Walker berättar om egen och andras forskning om allt från drömmar till nya rön om hur nattliga vätskeflöden genom hjärnvävnaden rensar ut slaggprodukter. Materialet känns emellanåt lite osorterat, men är hela tiden intressant.

Why we sleep

Matthew Walker
Scribner

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor