Tjatigt om framsteg

Publicerad

Den kanadensiske psykologen Steven Pinkers bok Enlightenment now är ett uppmuntrande upprop för vetenskap, upplysning och framsteg. På hundratals sidor med grafer och kurvor visar han att vi numera lever längre, är friskare, klokare och lyckligare än förr. Vi jobbar mindre och löper allt mindre risk att dö i bilolyckor. Allt färre länder avrättar sina medborgare. Och så vidare. Allt detta är viktigt och sant – men personer som Hans Rosling har redan sagt detta i rätt många år.

Kanske behöver budskapet upprepas – men själv har jag faktiskt svårt att dras med. Steven Pinker slår in öppna dörrar. Kanske har jag extra höga förväntningar på Steven Pinker, en av världens bästa fackboksförfattare. Hans förra bok, The better angels of our nature, är en av de bästa böcker jag har läst – och vissa delar av stoffet från den har återanvänts i Enlightenment now.

Slutligen, upplysning och vetenskap samt insikt i hur bra världen verkligen har blivit är viktiga saker.

Hade denna bok kommit för tio år sedan hade den varit mycket originell. Det är den inte i dag.

Enlightenment now

Steven Pinker
Viking

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor