Flyttfåglar flyr från sjukdomar

Återigen har flyttfåglarna gjort den långa resan till våra karga breddgrader. Ett skäl att lämna tropikerna är att slippa undan sjukdomar när det är dags att föda upp ungar, enligt en ny studie.

Publicerad
 Ladusvalan är en av många ”svenska” flyttfåglar som har sitt ursprung i Afrika.
Bild: Fabrice Cahez/NPL

Flyttfåglar har ett sjätte sinne som hjälper dem att hitta rätt. En stor del av våra nordliga stannfåglar och flyttfåglar härstammar från Afrika – det är hela 20 gånger vanligare att en stannfågel i Europa kommer från Afrika än tvärtom. Men trots det gemensamma ursprunget syns stora skillnader i fåglarnas immunförsvar. Hos både europeiska stannfåglar och flyttfåglar är immunförsvaret betydligt mindre omfattande än hos de afrikanska stannfåglarna. Det framgår av en ny studie vid Lunds universitet, som omfattar över 1 300 sångfågelarter.

– Jag väntade mig att flyttfåglarnas immunförsvar skulle vara lika starkt som de afrikanska stannfåglarnas, eftersom flyttfåglarna måste hantera patogener både i Europa, under migrationen och i tropikerna. Vi blev väldigt förvånade över att flyttfåglarna har lika låg variation i sitt immunförsvar som de europeiska stannfåglarna, säger Helena Westerdahl, som är en av forskarna bakom den nya studien.

För att förklara det överraskande resultatet lägger forskarna fram idén att kostnaden för ett starkt immunförsvar sannolikt är mycket högre än någon tidigare trott. Det kan till exempel handla om ökad risk för autoimmunitet och andra immunsjukdomar som kroniska inflammationer. Den art som inte behöver ett starkt immunförsvar kommer därför gradvis att tappa det, vilket flyttfåglarna alltså har gjort sedan de började pendla till Europa. Detta fungerar tack vare att de befinner sig här som ungar, vilket är deras mest utsatta tid i livet, tror Helena Westerdahl.

− Vi tror att flyttfåglarna klarar sig med ett mindre varierat immunförsvar eftersom deras ungar kläcks i Europa, där sjukdomarna är betydligt färre.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor