Bli mer produktiv genom att skjuta upp

Jag har en fråga om ett fenomen som jag hört eller läst om men inte lyckas hitta tillbaka till. Jag vill minnas att det kallas för något i stil med positiv prokrastinering och handlar om att skjuta upp något genom att säga att det inte kan göras förrän en annan sak är gjord. Till exempel att jag bara måste installera en programvara först, för att kunna börja skriva den där boken.

/Annika Dahlqvist

Publicerad

Bild: Istock

SVAR: Prokrastinering innefattar per definition alltid negativa konsekvenser, annars handlar uppskjutandet snarare om att vi prioriterar annorlunda, att uppgiften inte ligger inom vårt intresse att slutföra eller att det saknas en deadline. Dock behöver inte själva uppskjutandet innebära att vi i stället ägnar oss åt roligare saker – vi kan lika gärna ta itu med andra åtaganden, så länge belöningen av att agera på detta vis ligger närmare oss i tid. Till exempel är vi rätt duktiga på att lägga saker åt sidan för att slutföra mindre angelägna men ändå viktiga saker på jobbet, som att svara på mejl.

Ibland brukar detta kallas för positiv eller produktiv prokrastinering, myntat av filosofiprofessorn John Perry. Det finns till och med en hel kult kring idén om att få saker gjorda genom att prokrastinera. Utgångspunkten är enkel – vi undviker det vi borde göra, men som känns jobbigt. Samtidigt får vi en massa annat gjort som i jämförelse med vår ursprungliga uppgift uppfattas som lite lättare eller mer belönande att ta tag i. Strategin fungerar faktiskt förvånansvärt bra, i alla fall om vi tänker på allt annat som blir klart. Tyvärr återstår däremot den där uppgiften vi sköt upp. Så i slutänden måste vi ändå sätta oss ner och bita i det sura äpplet.

/Alexander Rozental, leg. psykolog och forskare vid Karolinska institutet och University College London

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor