Fiber från skogen – starkare än spindeltråd

Forskare från bland annat KTH har hittat ett sätt att spinna mycket starka trådar av cellulosa.

Publicerad
I den färdiga tråden har cellulosafibrerna orienterats åt samma håll och spunnits samman.
Bild: KTH

Nanocellulosa kallas de små och extremt starka fibrer som bygger upp växter och träd. De kan därmed användas som ett biobaserat förstärkningsmaterial. Men hittills har det varit svårt att foga ihop de små fibrerna till längre trådar, som kan konkurrera med exempelvis kolfiber eller Kevlar, som är en syntetisk armeringsfiber.

Nu har forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm löst problemet. Tillsammans med kollegor i USA och Tyskland har de utvecklat en metod för att tillverka långa och mycket starka trådar av nanocellulosa.

– De är åtta gånger styvare och starkare än den spindeltråd som allmänt anses vara det starkaste biobaserade materialet, säger Daniel Söderberg, forskare vid KTH och en av författarna till en artikel som beskriver den nya tillverkningsmetoden i ACS Nano.

Metoden bygger på att de små fibrerna får flöda i vatten genom en millimeterbred kanal. Samtidigt pressas vatten in från sidorna, vilket får fibrerna att orientera sig i en och samma riktning. På vägen påverkas fibrerna även kemiskt så att de fäster vid varandra och spinns ihop till en tråd, som rullas upp på en rulle.

– Vi kan i princip göra hur långa trådar som helst, säger Daniel Söderberg.  

Dessa trådar kan sedan vävas till en matta, som kan användas som förstärkning i olika kompositer.

Samma tillverkningsmetod skulle även kunna användas för andra typer av fibrer, till exempel av grafen. 

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor