Grönt ljus för ny migränmedicin

En helt ny typ av medicin mot migrän har blivit godkänd i USA. Den bygger på forskning som påbörjades i Lund för mer än 30 år sedan.

Publicerad
Svensk forskning har lett till en medicin som verkar mot migrän på ett helt nytt sätt.
Bild: iStock

Över en miljon svenskar har någon form av migrän, och för hela världen är siffran uppskattningsvis 850 miljoner. Nu finns ett nytt sätt att lindra den svåra huvudvärken. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkände nyligen en medicin som i form av sprutor en gång i månaden visat god förebyggande effekt mot attackerna. Upptäckten som ligger till grund för den nya medicinen gjordes i Sverige.

– Jag är skitglad! säger Lars Edvinsson, medicinprofessor vid Lunds universitet.

Redan i slutet av 1980-talet såg han en koppling mellan migrän och ett signalämne i hjärnan som kallas cgrp (calcitonin gene related peptide). Länge hade han svårt att övertyga andra forskare om sina resultat. Men under de senaste åren har flera stora läkemedelsbolag satsat på migränmediciner baserade på hans forskning.

Nu har den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänt det första preparatet. Det kommer från läkemedelsbolaget Novartis och består av antikroppar som blockerar hjärnans mottagare för cgrp. Priset för behandling under ett år är cirka 60 000 kronor. Andra läkemedelsbolag testar mediciner som påverkar samma signalämne på andra sätt.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att den nya migränmedicinen ska bli godkänd även inom EU, och Europeiska kommissionen väntas inom kort fatta beslut om att tillåta försäljning.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor