Arvid Carlsson lämnar ett evigt avtryck

Publicerad

Bild: Wikimedia

En av den svenska hjärnforskningens giganter avled den 29 juni. Arvid Carlsson visade redan på 1950-talet att ämnet dopamin spelar en avgörande roll i hjärnan. Upptäckten ledde till L-dopa mot Parkinsons sjukdom. Hans forskning ligger även till grund för dagens viktigaste läkemedel mot depressioner (SSRI-preparat). År 2000 fick han Nobelpris i medicin.

Den sista gången jag intervjuade Arvid Carlsson var i september i fjol. Hans passion var hjärnans kemiska signaler, men han var också intresserad av existentiella frågor. Under samtalet resonerade han om döden. Han var inte alls rädd för den, utan spekulerade i att dödsögonblicket kanske kan rymma en upplevelse av evigheten. Den tanken tog han även upp i en artikel år 2011*.

Arvid Carlsson blev 95 år.

Läs Dödsögonblicket i hjärnan, F&F 7/2011

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor