Elektroder i hjärnan chockerar

Publicerad

För drygt fyrtio år sedan försökte psykiatern Robert Heath vid Tulane university i den amerikanska södern bota en 24-årig man från homosexualitet genom att stimulera hans hjärna med elektroder. Inget tyder på att det fungerade.

Den danska vetenskapsjournalisten Lone Frank läste om fallet och blev bestört, men också nyfiken. Hon har djupdykt i arkiv och intervjuat mängder av forskare för att förstå sig på denne Robert Heath, som dog 1999. Resultatet är en fascinerande bok om de tidiga försöken att behandla människans psyke med elektroder i hjärnan.

Berättelsen börjar i en tid då lobotomin fortfarande var utbredd, och ger en mångfacetterad bild av Robert Heath. Lone Frank fogar skickligt samman hans biografi med intressanta resonemang om neurokirurgins historia och etik. 

Robert Heath har varit relativt bortglömd, men vidareutvecklade versioner av hans metoder kallas numera DBS (deep brain stimulation) och är etablerade behandlingar mot Parkinsons sjukdom och vissa neurologiska rörelsesjukdomar. DBS testas även mot depressioner, tvångssyndrom, ätstörningar och mycket annat. 

The pleasure shock

Lone Frank
Dutton

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor