Flygande skarpsinne

Publicerad

Fåglar ansågs länge vara ointelligenta varelser som styrs av medfödda beteenden. Men alltmer forskning ifrågasätter den här bilden. Boken Bevingad intelligens samlar många hundra forskningsexempel. Här finns korpar som leker herre på täppan eller känner igen människor, trots att de klär ut sig i peruk och kimono, svartkråkor som spelar memory och duvor som kan skilja impressionistisk konst från kubistisk.

Nyakaledonienkråkorna tillverkar avancerade verktyg som de finputsar och sparar. Dessutom för de vidare lokala hantverksstilar från generation till generation, vilket skulle kunna kallas kulturtradition.

En mänsklig bedömning av intelligens premierar gärna verktygstillverkande, eftersom det är en gren som vi själva är bra på, men fåglarna besitter även förmågor som vi bara kan drömma om. Som att navigera över jordklotet genom att väga samman solens polarisationsmönster, doftblandningar, magnetfält, landmärken och stjärnhimlens navigation kring polstjärnan. 

Exemplen är så många att man som läsare kan bli lite övermättad, men tillsammans ställer de effektivt bilden av fågelhjärnan på ända. Samtidigt som de ruckar på bilden av oss själva och vad intelligens egentligen är.

Bevingad intelligens

Jennifer Ackerman
Volante

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor