Robot rycker ut som rökdykare

I ett rökfyllt rum gäller det att snabbt kunna orientera sig och undsätta människor i nöd. En ny robot, delvis utvecklad i Örebro, ska snart vara redo att hjälpa brandkåren.

Publicerad
Achim Lilienthal med räddningsroboten Smokebot.
Bild: Örebro Universitet

En robot som kan se genom rök och känna vilka gaser som finns i ett brinnande rum ska hjälpa brandmän vid svåra förhållanden. Den fjärrstyrda roboten – döpt till Smokebot – kan till exempel rita en karta över brandplatsen och varna ifall det finns risk för gasexplosion.

För att klara uppgiften är roboten försedd med flera nyutvecklade sensorer.

– Den har till exempel en mycket precis radar och specialanpassade gassensorer, säger Achim Lilienthal, professor i datavetenskap vid Örebro universitet.

Han har lett ett EU-projekt som i tre och ett halvt år har utvecklat roboten i samarbete med universitet, företag samt räddningstjänsten i tyska Dortmund.

Smokebot är en vidareutveckling av en befintlig räddningsrobot, som har försetts med de nya sensorerna. Dessutom kan den bygga upp sitt eget wifi-nät med hjälp av sändare som den själv placerar ut. Skulle roboten tappa kontakt med operatören kan den själv navigera tillbaka till den plats där den senast hade uppkoppling.

Inom kort ska prototypen testas i ett brandlabb i Dortmund. Achim Lilienthal ser flera utvecklingsmöjligheter:

– Än så länge är det ett forskningsprojekt, men vi söker pengar för att bland annat göra den snabbare så att den kan hjälpa till att leta efter överlevande vid en brand.

Han berättar att både ”synen” och ”lukten” hos roboten kan utvecklas med nya, ännu bättre sensorer.

– Tillsammans med ny programvara med artificiell intelligens skapar det nya möjligheter för räddningsrobotar. Tekniken kan också användas i andra sammanhang där sikten är dålig, som i jordbruket där det ofta är väldigt dammigt.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor