Blir simmare blöta av svett?

Svettas man om man anstränger sig i vatten? Varför i så fall? Svetten kan väl inte ha någon kylande effekt då?

/Daniel

Publicerad

Bild: iStock

Ja, vi svettas i vatten och nej, det har ingen kylande effekt. Vid kroppsarbete går endast en del av energin till själva muskelkontraktionen, resten blir värme som normalt avges effektivt genom att svett avdunstar från huden. Ju högre kroppstemperatur, desto mer svettas vi – så har evolutionen löst vår avkylningsproblematik.

Kroppen försöker dock med samma lösning även i de fall svetten inte har någon kylande effekt. Det gäller dels när vi utför arbete i vatten, dels i riktigt varma och fuktiga klimat där svetten rinner av huden i stället för att dunsta. I det senare fallet är svetten direkt negativ eftersom den riskerar att leda till uttorkning (dehydrering).

Överhettning är normalt inget problem för simmare eftersom en pool vanligen håller 25–28 grader Celsius, och vatten leder bort värme 25 gånger snabbare än luft. I en normalvarm pool svettas vi så lite som möjligt, några deciliter per timme. Om vattentemperaturen höjs till 33 grader Celsius ökar svettningen till cirka 1,5 liter per timme – men kroppstemperaturen stiger ändå.

Svettning påverkas till viss del av träning. Om man testar simmare på land och jämför med löpare som är vana att behöva svettas mycket, så kommer löparna att vara bättre anpassade än simmarna, både genom att de svettas mer och har lägre elektrolytkoncentration i svetten, vilket innebär att de i högre utsträckning sparar salter i kroppen.

/Mikael Mattsson, forskare i idrottsfysiologi, Karolinska institutet och Stanford university

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor