De flesta känner sig bättre än de flesta

Jag vill veta mer om begreppet Pollyanna i psykologiska sammanhang. Ibland verkar det bara vara en beteckning på någon som ser livet från den ljusa sidan, men jag har fått för mig att det egentligen finns något slags psykologisk teori eller resonemang bakom. Är det så?

/Bitte

Publicerad

Pollyanna, ett begrepp med ursprung i romanen med samma namn från 1913 av den amerikanska författaren Eleanor Porter, har använts för att beskriva personer med en ihärdig optimism. Romankaraktären Pollyanna är en föräldralös flicka som alltid ser livet från den ljusa sidan.

Forskning har visat att personer som redan som barn visar en extrem optimism oftare växer upp till vuxna som röker mer, dricker mer alkohol, har farligare hobbyer och är sämre rustade inför livs­kriser. Även romanfiguren Pollyanna känner av prövningar i sin optimism när hon råkar ut för en olycka.

Generellt kan människor i allmänhet ha en negativity bias, som leder till att de främst uppmärksammar faror och dåliga nyheter. Men när det kommer till den egna självbilden har de flesta i stället en optimism bias. En tydlig illustration av detta välbeforskade fenomen är att 90 procent av alla bilförare tror att de är bättre än andra på att köra bil.

/Ida Hallgren, psykolog, doktorand i praktisk filosofi, Göteborgs universitet

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor