Tippen är full av säljbara prylar

Publicerad
En ny studie visar att det skulle kunna finnas en marknad för en stor del av det skräp som slängs på Sveriges återvinningsstationer.
Bild: iStock

Forskare vid Sveriges miljöinstitut har gjort en djupdykning i återvinningscentralernas containrar. De fann att 18 procent av skräpets vikt bestod av prylar som kan säljas, om man skapar en marknad för dem.

De flesta av föremålen bedömdes ha ett ganska lågt värde. Det beror antagligen på att de mer värdefulla prylarna lämnas direkt till välgörenhetsorganisationer. Återvinningscentralerna som ingick i studien hade sådana inlämningsstationer. Om de inte hade haft det så hade värdet på de slängda sakerna sannolikt varit högre, tror forskarna.

Merparten av de säljbara prylarna från containrarna faller utanför välgörenhetsorganisationernas traditionella produktgrupper. Byggprodukter, möbler, lastpallar och verktyg står för en stor andel. Produkterna går att sälja, men det kräver sannolikt att man skapar nya marknader för dem. Begagnade verktyg och byggmaterial borde kunna tilltala exempelvis hemmafixare som vill spara pengar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor