Fortsatt friskare åldringar

Landets 70-åringar blir allt piggare, enligt forskning från Göteborgs universitet.

Publicerad
Att fortsätta träna kroppen regelbundet genom hela livet kan vara en av nycklarna till ett långt och friskt liv.
Bild: Istock

Dagens 70-åringar är friskare och mer utåtriktade än förr. Och äldre män och kvinnor blir allt mer lika varandra till både kropp och själ. Det är några av de viktigaste resultaten av det så kallade H-70 projektet vid Göteborgs universitet. Det startade på 1970-talet, så nu börjar man få långa tidsserier.

Till exempel: I början av 1970-talet körde bara 3 procent av de 70-åriga kvinnorna bil – numera kör över 60 procent. Bara sedan år 2000 har andelen 70-åringar som kan stå på ett ben fördubblats. Och andelen som tränar flera gånger i veckan har ökat från ett par enstaka procent till över 30 procent.

– Vi har kunnat belägga stora mätbara förbättringar generation för generation i decennier. Sifferserierna är mycket tydliga, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, som i sin forskning undersökt stora grupper av 70-åringar vid olika tidpunkter.

Tror du att dessa förbättringar kommer att fortsätta?

– Det är svårt att förutspå framtiden, men troligen kommer detta att fortsätta. Däremot vad gäller just kognitiva färdigheter så har vi sett att förbättringarna börjar bromsa in eller till och med stagnera bland yngre personer, så där kanske toppen har nåtts. Men troligen kommer vi att fortsätta att se bättre hälsa i närtid – trenderna är så starka.

Finns det inget som bekymrar dig vad gäller de svenska åldringarna?

– Möjligen att vi ser en rätt hög alkoholkonsumtion bland de äldre. Det är den enda riskfaktor som ökar. Det ska vi analysera vidare i vår forskning.

Hur ska man göra för att få ett långt och friskt och lyckligt liv, enligt er forskning?

– Se till att få en bra utbildning när du är ung, träna kroppen regelbundet hela livet, läs böcker och lös korsord så att du håller igång hjärnan när du blir äldre. Och lyssna på musik – det håller också igång hjärnan. Sedan ska man förstås inte röka och undvika att bli överviktig. Stressa inte – ta en promenad i stället.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor