Tidig blodbrist hos gravid kan påverka barnet

Forskare från Karolinska Institutet kopplar blodbrist innan den 31:a graviditetsveckan till ökad risk för intellektuell funktionsnedsättning.

Publicerad
Järn krävs när fostrets hjärna och nervsystem utvecklas och finns rikligt i blodmat som lever och blodpudding, men förekommer även i spenat och andra gröna blad. 
Bild: Istock

Forskarna har studerat nästan 300 000 kvinnor och de drygt en halv miljon barn som dessa kvinnor födde i Sverige mellan 1987 och 2010. De kunde då se ett samband mellan blodbrist, anemi, tidigt i graviditeten och en ökad risk att barnen fick olika neuropsykiatriska diagnoser.

Stark koppling till intellektuell funktionsnedsättning

– Starkast var kopplingen till intellektuell funktionsnedsättning. Jämfört med barn vars mammor inte haft tidig blodbrist ökade den absoluta risken från 1,3 procent till 3,1 procent, en riskökning med 120 procent, säger Renee Gardner, forskare och koordinator för studien som nu publiceras i JAMA Psychiatry.

Risken för autism ökade med 44 procent, från 3,5 procent till 4,9 procent. För adhd var riskökningen mindre.

Järn viktigt när nervsystemet utvecklas hos foster

Forskarna kan inte utesluta att blodbristen beror på annat än järnbrist, men betonar att järn är viktigt när hjärnan och nervsystemet utvecklas. 

– När nervcellerna i hjärnan ska skapa kontakter, så kallade synapser, krävs järn. Dessutom behövs järn för att hemoglobinet i blodet ska kunna transportera syre och den växande hjärnan är beroende av bra syreförsörjning, säger hon.

Och timingen är viktig. Tidig anemi är också kopplat till att barnet har lägre födelsevikt och även tidigare födsel. För kvinnor med senare anemi, efter vecka 30, som utgör 90 procent av de som får diagnosen anemi, fanns inga kopplingar till problem hos barnen.

– Det tycks som om att barnet senare under graviditeten är bättre på att ta det järn det behöver från mamma, säger Renee Gardner.

Viktigt att äta järnrik kost

Även tidigare studier på vuxna visar att blodbrist ger kognitiv nedsättning.

– Blodbrist kopplas till oerhörd trötthet, vilket i sin tur leder till att man fungerar sämre intellektuellt. Hos vuxna går detta att vända om man åtgärdar blodbristen, men denna återgång syns inte hos barn, säger hon.  

I Sverige undersökt blodbrist hos gravida rutinmässigt och bland de undersökta kvinnorna var det också få som led av tidig anemi, totalt knappt en procent.

– Vi vill inte skrämma kvinnor, men vill uppmana de som vill bli gravida och som nyligen blivit det att tänka på att få i sig järn, kanske med hjälp av tillskott om man inte får i sig tillräckligt via maten, säger hon.

Läs hela rapporten Association of Prenatal Maternal Anemia With Neurodevelopmental Disorders.

 

 

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor