Godbitar från frågesidorna – en djupare brunn av kunskap

Publicerad

Blir solstrålar blöta när det regnar – och hur kommer det sig att toner kan låta falskt? Det är två exempel på alla kluriga funderingar som ni läsare skickar in till oss här på redaktionen, så att vi kan låta framstående forskare besvara dem på våra frågesidor. Vi har förstått att den avdelningen är mycket uppskattad, så nu har vi sammanställt ett urval av alla frågor till en bok, som publiceras i slutet av februari.

Det blir en uppföljare till vår populära bok Dricker fiskar vatten? 156 frågor och svar från Forskning & Framsteg, som kom ut 2007. Den beskrevs som ”en brunn av kunskap att ösa ur för den vetgirige – men också mycket underhållande och rolig att läsa”. Det gäller även för den nya boken, med tillägget att brunnen nu har blivit lite djupare. Antalet frågor har ökat till 169. Men greppet är detsamma. Frågorna handlar om allt från astronomi till zoologi och historia och är pedagogiskt besvarade av forskare, som dessutom gärna utvecklar frågeställningen. Resultatet blir inte alltid ett enkelt ja eller nej – utan i stället mer kunskap om vår fascinerande tillvaro här i kosmos. Precis vad vi tror att ni läsare vill ha.

Boken heter Varför flyger fåglar i V? Svenska forskare svarar på 169 frågor om allt från astronomi till zoologi och kan beställas här: www.fof.se/v

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor