Medeltida manuskript syns i tandsten

För 900 år sedan formade en kvinna i ett tyskt kloster sin pensel mellan läpparna. Färgämnet som fastnade på hennes tänder visar att hon arbetade med mycket värdefulla manuskript.

Publicerad
Tandsten i den här cirka 900 år gamla underkäken innehåller spår av ett intensivt blått färgämne framställt ur mineralet lapis lazuli. (Förstoring av pigment från tandstenen.)
Bild: Christina Warinner, Monica Tromp

I mitten av 1400-talet lanserade den tyske uppfinnaren Johannes Gutenberg boktryckarkonsten. Innan dess ägnade munkar runt om i Europa enorm möda åt att skriva av böcker för hand. De utsmyckade manuskript med bland annat bladguld och ultramarin, ett intensivt blått färgämne framställt ur mineralet lapis lazuli från gruvor i Afghanistan. Färgämnet var lika dyrt som guld.

Men det var inte bara munkar som gjorde jobbet. Dyrbara dokument framställdes även av kvinnor. Forskare i Tyskland har hittat korn av ultramarin i tandsten från en kvinna som dog i medelåldern och begravdes vid ett kloster i tyska Dalheim omkring år 1100, enligt en rapport i tidskriften Science Advances. De tror att hon emellanåt spetsade sin pensel mellan läpparna för att kunna teckna fina linjer. På så vis fick hon korn av det ovanliga färgämnet i munnen.

Konstnärerna som dekorerade religiösa texter signerade sällan sina verk. Det har länge varit en vanlig uppfattning att de var män. Men de nya fynden belägger att även kvinnor arbetade med dokument så viktiga att de ansågs värdiga tidens allra kostbaraste utsmyckningar.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor