Robot med känsligare pianofingrar

Publicerad

Robotar är bra på repetitiva arbetsuppgifter, men när det krävs fingerfärdighet står de sig slätt jämfört med oss människor. Att återskapa precisionen i den mänskliga handen är en mycket svår utmaning inom robotforskningen.

Vid University of Cambridge har forskare tagit ett första steg mot att utveckla en robothand med ben och leder likt ett skelett. Handen är utskriven i en 3D-skrivare och har en enkel motorik med en enda motor i handleden.

För att testa handen har forskarna lärt den att spela enkla melodier på ett piano. Det är i och för sig inte första gången en robot spelar piano, men hittills har det oftast skett med stela fingrar, vilket gör det svårt att få fram nyanser i spelandet.

Filmer som visar den nya robothandens klinkande är inte särskilt imponerande, men forskarna tycker ändå att de tagit ett viktigt steg framåt. Trots den enkla mekaniken kunde robothanden härma flera typiska rörelser vid pianospel, till exempel att korsa fingrarna för att nå tangenterna. Nästa steg blir att utveckla robothanden vidare. På sikt ska mer fingerfärdiga robotar exempelvis kunna användas inom sjukvården och för att hantera ömtåliga föremål.

Forskningen presenteras i tidskriften Science Robotics.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor