Allt är inte sol eller skugga

Publicerad
Har du tankar och idéer om detta nummer av tidningen? Mejla mig! viveka.ljungstrom@fof.se

Nu är vi snart där igen. Årstiderna då man ska ta ansvar för ett liv i solen.

Jag har en väninna från Australien. Hon har hatt mot solen även i Europa, i februari, och bär alltid långärmat utomhus. Hon har sedan hon var barn lärt sig att solens strålar är farliga. Efter massiva kampanjer under mer än 40 år minskar nu för första gången antalet fall av melanom i Australien. I Sverige ser vi i stället en fortsatt ökning. Sambandet mellan solbränna och cancer anses mycket väl belagt.

Samtidigt visar en stor svensk studie från Lunds universitet, som pågått sedan 1990, att kvinnor som solar lever längre än de som aktivt undviker solen. Till och med de som både solar på solarium och åker på solsemester lever längre. Hur hänger det ihop? Man vet inte säkert.

Det finns flera studier som visar att särskilt nordbor riskerar D-vitaminbrist av för lite solljus. Bristen kan ge upphov till många sjukdomar och symtom. Solljus är den främsta och bästa källan till vitamin D. Genom en sinnrik lösning kan våra kroppar tillverka vitaminet när huden träffas av solens strålar, ibland kallat hudens fotosyntes. Och det faktum att vitamin D är fettlösligt gör att vi kan lagra det i kroppen för senare behov. Det går inte att lagra för hela den långa vintern, men bor man på norra delen av jorden är det viktigt att få solljus på sig under sommaren, eftersom solens strålar vintertid inte förmår sätta igång denna reaktion.

Det finns inga säkra studier som visar att tillskott i tablettform hjälper. Trots det ökar försäljningen av vitamin D med raketfart. Och Livsmedelsverket rekommenderar ganska många grupper av människor att ta tillskott under vintern.

Men kanske är det inte bara tillräckligt med vitamin D som har gjort att de solande kvinnorna i studien från Skåne lyckats leva längre än de innesittande. Det kan finnas andra förklaringar än solen, men även när forskarna justerar för till exempel ålder, rökning, civilstånd, träning och annat, så verkar det vara just solandet som ger det längre livet. De kan ju ha missat någon faktor men säger sig vara säkra på sambandet.

En stund i solen frisätter bland annat må-bra-hormoner och kan dessutom sänka blodtrycket, eftersom solljuset gör att kväveoxid frigörs i blodomloppet, vilket i sin tur vidgar blodkärlen och får blodtrycket att sjunka. Så lite som 20 minuter i solen kan räcka. I nordliga länder drabbas fler människor av hjärt-kärlsjukdomar än i varmare och soligare länder. Många har menat att orsaken till detta finns att hämta i den så kallade medelhavskosten som sägs skydda just kärl och hjärta. Men nu pekar alltså forskning på att även solljus och ljumma vindar spelar en viktig roll. De solande kvinnorna i studien drabbades mer sällan av hjärt-kärlsjukdomar.

Som vanligt är svaret på alla frågor om solen att det behövs mer forskning. Och som vanligt blir rådet från dem som ändå säger sig veta något: Sola med måtta. Fikarast på balkongen, en promenad i solen. Att vara utomhus utan att vara extrem verkar vara en framgångsfaktor. Själv letar jag denna vår efter den ultimata seglarkepsen som aldrig, aldrig kan blåsa av och de perfekta solbrillorna som ska skydda mig mot starr (jo, det är också en av de saker som gör solens strålar farliga) och som aldrig kan trilla i sjön.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor