Fårsperma kan frysas i decennier

Publicerad
Bagge av rasen merino, en ras som avlats för att producera så mycket ull som möjligt. 
Bild: Cgoodwin

Sir Freddie var en bagge av rasen merino som levde på en fårfarm i Australien under 1960-talet. Sperma från Sir Freddie frystes ned i flytande kväve 1968. Förra året inseminerades tackor med den 50-åriga sperman. Hälften av tackorna födde friska lamm. Det är samma utfall som vid inseminering med sperma som varit fryst i ett år. Kvaliteten har alltså inte påverkats av den långa lagringen.

– Våra resultat indikerar att sperma kan frysas i stort sett hur länge som helst utan att kvaliteten försämras, säger Simon de Graaf, som är docent vid Sydneys universitet och en forskarna bakom försöket.

Försöket visar också hur mycket fårrasen merino har förändrats under de senaste åren.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor