Guide till ett meningsfullt uppkopplat liv

Publicerad

En lättsmält bok för den som har en komplicerad relation till (eller med) sin telefon. Psykologiprofilen Siri Helle arbetar med att sprida psykologisk forskning till den stora massan. I den praktiska guideboken Smartare än din telefon ger hon oss perspektiv på hur våra hjärnor fungerar i relation till de beroendeframkallande apparna.

Den allmänna diskussionen har blivit allt för alarmistisk, menar Helle, och vill ge en mer nyanserad bild förankrad i den forskning som finns. Med betoning på att forskningen om hur den nya tekniken påverkar oss än så länge är förhållandevis skral, ger Helle en mer sansad bild av de rön och faktoider som florerar.

I själva verket anser hon att uppkopplingen bör förbli en integrerad del av våra liv – men att den som upplever att mobilen hindrar en från att göra det man egentligen vill göra, bör se över hur tekniken kan användas på ett mer meningsfullt sätt.

Författaren ger läsaren värderingsövningar och handfasta tips på hur vi kan ta kontrollen över telefonen, snarare än att låta oss kontrolleras av den. Med det lättsamma och underhållande tilltalet kan boken läggas i handen på en distraherad tonåring likväl som en uppstressad kollega.

Smartare än din telefon

Siri Helle
Natur & Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor