Bakslag för demokratin

Rekordmånga länder har blivit mindre demokratiska sedan 1990-talet. Men demokratin är ändå stark i världen.

Publicerad

Under perioden 1993–2017 försämrades demokratin i 39 länder. Det visar en studie gjord av statsvetarna Staffan I. Lindberg och Anna Lührmann vid Göteborgs universitet.

Studien har mätt så kallad autokratisering, ett lands rörelse mot diktatur, i världens alla länder sedan 1900-talet. Utöver de 39 länder där demokratin har försämrats, utvecklades ytterligare 27 redan auktoritära stater till rena diktaturer.

Att demokratin försämras i fler länder än tidigare beror delvis på att det aldrig någonsin har funnits lika många demokratiska stater som i dag. Det framgår tydligt av ett annat demokratiindex, Maxrange från Halmstads högskola. Enligt Maxrange fanns det 121 demokratier, 26 så kallade falska demokratier och 71 auktoritära stater i världen 1993. 25 år senare fanns 152 demokratier, 27 falska demokratier och 40 auktoritära stater. Den positiva utvecklingen till trots visar Maxrange att sedan 2006 har ett 20-tal starka demokratier blivit svagare.

– Över lag ser vi i dag många fler demokratier i världen, men vi kan också se hur demokratin försämras i flera länder. Det är inte som på 1920- och 1930-talen då demokratier ersattes av brutala diktaturer, utan det vi ser nu är en mer gradvis erosion av demokratin, säger Anna Lührmann.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor