Macken som fylls av solen

Publicerad

Bild: André Nordblom

I Mariestad kan den som har en bränslecellsbil tanka vätgas från en solcellsdriven och självförsörjande vätgasstation. Vätgasen produceras av solceller som ligger intill macken. Solcellselen driver en elektrolysör, en apparat som spjälkar vatten till vätgas och syrgas.

Den producerade vätgasen lagras i tankar vid macken. Vätgaslagret gör det möjligt att tanka vätgas även när solen inte skiner. Lagret ska även ge vätgas på vintern. På stationen finns också en vätgasdriven bränslecell som ger el och värme.

Den självförsörjande vätgasstationen är byggd för test och demonstration och klarar än så länge upp till 20 tankningar per dygn. I Mariestad byggs även en förskola som ska få sin energi med hjälp av samma teknik.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor