Raketer, fåglar och nyfikna barn

Publicerad

– Berätta om fågeln med avskuren hals! ropade en av deltagarna när årets Forskarkollo besökte Fågelskinnslaboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet.

– Ojdå, den var det inte meningen att ni skulle se. Men det är ingen fara, den har bara gått sönder lite, förklarade Martin Irestedt och riktade i stället uppmärksamheten mot andra delar av det enorma arkivet med uppstoppade fåglar från världens alla hörn som han använder för att studera släktskap och artbildning. Forskarkollots deltagare nickade igenkännande när han beskrev hur det går till att ta fram dna från fåglarnas fötter. Under förmiddagen hade de själva lyckats extrahera dna ur jordgubbar.

Kollots övriga dagar bjöd på raketuppskjutning, byggtekniska övningar, livliga diskussioner om vad forskning egentligen är för något och mycket annat. Och till sist de traditionsenliga fysikexperimenten på Gröna Lund. Tre intensiva dagar med många smarta frågor, kluriga funderingar och nya vänskapsband. Nu laddar vi om inför nästa år!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor