Slarvig journalistik hamnar i soptunnan

Publicerad

Sverker Olofsson blev något av en legend under sina 23 år som programledare för konsumentmagasinet Plus i SVT. Med stort patos granskade han massor av produkter. Allt som var trams och lurendrejeri hamnade i hans röda soptunna.

I samma anda granskar den amerikanske läkaren Roy Benaroch hur massmedier rapporterar om medicin och hälsa. I en serie inspelade föreläsningar tar han upp ämnen som bantning, medicinsk marijuana, personliga gentester, specialdieter och mycket annat. Han går till källorna och visar hur journalister stundtals slirar i sin iver att producera klickvänliga nyheter. Men han framhåller även goda exempel och – vilket är den stora behållningen – diskuterar drivkrafter inom läkemedelsindustri, akademisk forskning och massmedier som tillsammans präglar nyhetsflödet.

Emellanåt blir han lite väl besatt av skräniga rubriker. Jag tror de flesta förstår att man måste läsa vidare för att få en nyanserad bild. Mer intressant är hans verktygslåda för att bedöma vilka nyheter det går att lita på. Roy Benaroch visar hur källkritik går till i praktiken. Hans granskningar gör nytta och är samtidigt underhållande. Precis som Plus.

The Skeptic’s Guide to Health, Medicine, and the Media

Roy Benaroch
The Great Courses

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor