Krokodilen har varit vegetarian

Växtätande krokodiler har uppstått vid åtminstone tre olika tillfällen under djurgruppens långa existens. Men de växtätande arterna dog ut samtidigt som dinosaurierna, av okända skäl.

Publicerad
Köttätare har vassa, skärande kindtänder. Hos växtätare är kindtänderna i stället platta och skrovliga, för att kunna mala sönder växtdelar. Allätare har vanligtvis en kombination av dessa tänder. 
Bild: Jorge Gonzalez

Huggtänder finns både hos växtätare och köttätare. Men kindtänderna ger ledtrådar om själva kostvanorna. Växtätare har ofta platta skrovliga kindtänder som kan mala sönder växtdelar, medan köttätare har vassa, skärande kindtänder. Allätare har vanligtvis en kombination av dessa tänder.

Forskare från Utah university i USA har utfört ingående tandanalyser av fossil efter utdöda arter av krokodildjur. Analyserna, som har publicerats i Current biology, visar att växtätande arter har varit förvånansvärt vanliga under de drygt 200 miljoner år som krokodildjuren har existerat. Faktum är att växtätande arter har uppstått vid åtminstone tre olika tillfällen under krokodilernas evolution – och det har funnits gott om allätande arter.

De växtätande och allätande arterna dog ut samtidigt som dinosaurierna, för ungefär 65 miljoner år sedan. Ingen vet varför. Men en teori är att vegetationen försvann på grund av ett enormt meteoritnedslag, vilket blev ett hårt slag för alla växtätare. Arter som hade en livsstil som liknade den vi ser hos krokodiler i dag – utpräglade köttätare som lever nära vatten – hade då säkert större chanser att överleva. Kanske representerar den här livsstilen en liten men väldigt framgångsrik nisch, som har gjort det möjligt för ett fåtal krokodilarter att överleva till modern tid.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor