Män har bättre koll på pengar

Publicerad

Generellt har män större kunskap om grundläggande ekonomi än kvinnor. Män har bättre självförtroende i ekonomiska frågor medan kvinnor är mer osäkra och ängsliga.

– Jag tycker att skillnaden är märklig eftersom kvinnor i större utsträckning än män går på universitet och jobbar ungefär i lika stor utsträckning, säger Therése Lind, vid Linköpings universitet, som skrivit avhandlingen. I sina studier har hon framför allt fokuserat på begrepp som inflation, avkastning och finansiell risk.

Skillnaden mellan könen få stora konsekvenser.

– Män tar till exempel större risker, vilket påverkar avkastningen. Kvinnor lever längre och arbetar mer deltid. Så ackumulerat kan kvinnors lägre kunskap om ekonomi få ganska stor effekt, säger Therése Lind.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor