Klurig uträkning

Publicerad

Jag har några påpekanden om matematikuppgiften på sidan 68 i F&F 8/2019. Inom matematiken löser man ALDRIG ”tal”, däremot ”uppgifter”. I min värld är svaret på uppgiften = 2. 56/4(3+4) = 56/4·7 = 56/28 = 2. Jag ser fram emot ert resonemang, som tycks leda till = 98.

/Karl-Bertil Hake f.d. utbildare av matematiklärare på Malmö universitet samt författare av matematikläromedel för högstadiet.

Svar: Tack för ditt brev. När jag komponerade den här uppgiften var det för att jag uttryckligen blev ombedd att skriva ett problem som ”är lätt att förstå men som blir svårt om man inte har koll på prioriteringsreglerna”. Det är därför jag har skrivit det på ett sätt som ingen vettig person skulle göra i något verkligt sammanhang – detta är helt konstruerat för att vara en luring. Jag vill därför börja med att säga att jag absolut är medveten om att detta är ett dumt sätt att skriva på.

Men låt oss ta en titt på prioriteringsreglerna:

  1. Parenteser
  2. Potenser
  3. Multiplikation och division (från vänster till höger)
  4. Addition och subtraktion

I den uträkning jag har ställt upp börjar vi alltså precis som du skriver med att räkna ut parentesen:

56/4(3+4) = 56/4·7

Efter det har vi en division och en multiplikation på rad efter varandra. Så här skriver ingen i vanliga fall (det normala hade varit att ha ett horisontellt bråkstreck) men nu har vi för skojs skull gjort det. Multiplikation och division har samma prioriteringsordning, så i vilken ordning ska de tas? Jo, de ska räknas från vänster till höger. Då blir det:

56/4·7 = 14·7 = 98

Detta är också precis vad du får ut om du skriver in 56/4·7 i en miniräknare eller ett matteprogram i stil med matlab.

/Anna Davour

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor