Därför är myror så starka

Evolutionen har förvandlat arbetarmyrorna till små kroppsbyggare, på bekostnad av deras flygförmåga.

 

Publicerad
En bladskärarmyra kånkar hem ett blad som troligtvis väger avsevärt mer än myran själv. 
Bild: Getty

Arbetarmyror klarar att bära föremål som väger åtminstone tio gånger mer än vad de själva gör. Ett forskarteam med japanska och europeiska deltagare har röntgat arbetare och drottningar, som har vingar, och jämfört deras anatomi (se film nedan).

Analyserna visar att hos drottningar tar flygmusklerna upp en stor del av utrymmet i mellankroppen. Hos arbetarmyrorna har flygmusklerna ersatts med kraftigare ben- och nackmuskler och mellankroppens skal har förstärkts. Med evolutionens hjälp har arbetarmyror omvandlats från små flygmaskiner till palltruckar.

Röntgentekniken som forskarna har använt kallas mikrotomografi, en slags skiktröntgen som ger extremt detaljerade 3d-avbildningar av små strukturer. De nya rönen är publicerade i Frontiers in zoology.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor