Lättare att minnas godsaker än grönsaker

Ju mer kalorier mat innehåller, desto bättre fastnar den i människans rumsminne. Det visar ny forskning från universitetet i Wageningen, Nederländerna.

Text Oskar Alex
Publicerad
Det moderna samhällets bekväma tillgång till kalorier är ett relativt nytt fenomen. Under lång tid var människan samlare och jägare som fick kämpa för att överleva och skaffa mat varje dag.
Bild: Getty Images

Rumsminnet är en sorts inre karta med sinnesintryck som hjälper människor och andra djurarter att hitta till platser och objekt. Det upptäcktes av forskarna John O’Keefe, May-Britt Moser och Edvard I. Moser som år 2014 fick dela på Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sitt arbete.

En av de viktigaste sakerna att hålla i minnet är var man kan hitta mat, oavsett om det är i skafferiet, ute på stan eller på savannen. Nu har nederländska forskare visat att människan är särskilt bra på att minnas var man kan hittakaloririk mat – en förmåga forskarna tror kan ha hjälpt våra förfäder att överleva.

Följde pilar mellan brownies och tomater

I studien fick deltagarna följa pilar på golvet mellan åtta matstationer, fyra med kaloririk mat som chips och chokladkakor, och fyra med bland annat tomater och äpplen.

I ett rum fanns mat som deltagarna fick titta, smaka, och lukta på. I det andra fanns bara doftextrakt i glasflaskor. Sammanlagt deltog över 500 personer i experimentet. Hälften fick gå i det ena rummet, hälften i det andra. Vid stationerna fick alla skatta hur mycket de tyckte om maten eller lukten.

Efteråt ombads deltagarna att utifrån minnet fylla i på en karta var alla matprover varit placerade. Samtliga hade betydligt lättare att minnas var de stött på den kaloririka maten, oavsett hur mycket eller lite de tyckte om den. Skillnaden i precision jämfört med de kalorisnåla alternativen var omkring 30 procent i båda grupperna.

Kan vara ett uråldrigt arv

Rumsminnets talang för kalorier kan spåras ända tillbaks till våra förfäder, där de som varit bra på att hitta och minnas platser med energirik mat har haft lättare att överleva. Det säger en av studiens huvudförfattare Rachelle de Vries, som är doktorand och forskar om mänskliga beteenden kring kost vid universitetet i Wageningen, Nederländerna.

I framtiden vill hon undersöka om ett ovanligt bra rumsminne för kaloririk mat undermedvetet får människor att välja detsamma inne på snabbköpet, eller föredrar restauranger där sådan mat serveras.

– Från forskningen kring matbeteenden vet vi att tillgänglighet och bekvämlighet är viktiga faktorer i processen kring matbeslut. Vi misstänker att ett förbättrat minne för kaloririk mat kan göra att den upplevs som enklare att få tag på, och öka sannolikheten för att vi väljer just den maten, säger hon.

Rachelle de Vries delar huvudförfattarskapet med Paulina Morquecho‐Campos. Studien är publicerad i tidskriften Scientific Reports.

Rumsminne och kaloririk mat

Nederländska Rachelle de Vries och Paulina Morquecho‐Campos har i en studie publicerad i Scientific Reports visat att människan är särskilt bra på att minnas var man kan hitta kaloririk mat – en förmåga forskarna tror kan ha hjälpt våra förfäder att överleva. 

 

 

Rachelle de Vries.
Bild: Pepijn Heerkens Thijssen
Paulina Morquecho Campos.
Bild: Pepijn Heerkens Thijssen
Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor