Cellerna trivs bäst kring 37 grader

När jag läste om fågelfoten och pingviner (F&F nr 2/2019) slog det mig att nästan alla varmblodiga djur – människor, hästar, hundar och även fåglar – verkar ha en kroppstemperatur omkring 37–40 grader. Detta smala spann är tydligen optimalt – men varför?

/Lars Bæckström, Västra Frölunda

Publicerad
Varmblodiga djur reglerar sin kroppstemperatur inom området 37–40 grader.
Bild: Getty Images

Ja, jämnvarma (”varmblodiga”) djur, inklusive människan, reglerar sin kroppstemperatur inom ett snävt område kring ungefär 37–40 grader. Då fungerar processerna i cellerna, och därmed organen och hela individen, optimalt. En relativt hög kroppstemperatur är en fördel eftersom de flesta kemiska reaktioner går fortare vid högre temperaturer. Å andra sidan skadas cellerna av för hög värme – kroppens proteiner börjar koagulera om kroppstemperaturen stiger över 43 grader och hjärnan, med bland annat temperaturregleringscentrum slås ut. Spannet kring 37–40 grader är alltså en avvägning mellan dessa två intressen: en effektivt hög, men inte skadligt hög temperatur.

Den stora fördelen för jämnvarma djur är att de är mindre beroende av sin omgivningstemperatur än växelvarma djur och kan leva i både kalla och varma klimat. När omgivningens temperatur ligger inom ett visst spann kan de reglera sin kroppstemperatur bara genom att öka eller minska flödet i ytliga blodkärl. Vid lägre eller högre temperaturer krävs mer aktiv reglering, genom att till exempel huttra eller svettas.

/Kristina Dahlborn, professor i integrativ fysiologi, Sveriges lantbruksuniversitet

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor