Kul med absurda vetenskapliga problem

Publicerad

Har du någon gång funderat på vad som krävs för att fylla en vallgrav med lava? Även om du inte har det kanske du roas av att tänka vidare på uppenbart opraktiska saker, bara för att se vad konsekvenserna blir. I så fall är detta boken för dig.

Gör så här är uppföljaren till succéboken Tänk om …, av skaparen till internetserien xkcd, men med ett lite annat upplägg. I stället för att svara på absurda frågor har författaren nu letat efter absurda svar på mer eller mindre vardagliga problem.

Det kan tyckas onödigt långsökt att hitta nya sätt att korsa en flod, eller att över huvud taget fundera på hur det går till att undvika hur ens hus flyttar på sig – men tankelekar blir ofta överraskande dråpliga och underhållande samtidigt som de leder till nya insikter. I förbifarten kan vi plocka upp lärdomar om hur asteroider avbildas genom att studera hur de förmörkar stjärnor, vad skottsekunder är till för och andra blandade guldkorn.

Resonemangen stöds med beräkningar, med vetenskapliga referenser och med svar från konsulterade experter. I kapitlet om att fånga en drönare har författaren till exempel fått hjälp av tennisstjärnan Serena Williams som lyckades träffa en fjärrstyrd flygfarkost med en välriktad serve.

Boken tjänar på att läsas ett kapitel i taget någon gång ibland, för att inte de många spretiga detaljerna ska stjäla uppmärksamheten från varandra.

Gör så här

Randall Munroe
Volante

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor