Fungerar humle som algmedel?

För fem år sedan bredde vår humle ut sig med kottar och allt på vårt garagetak av tegel. Före nästa växtsäsong tog vi ner resterna. I dag ser man fortfarande att den del av taket som humlen då täckte är mycket friare från alger och mossa. Vad beror det på? Nästa år ska vi testa att låta humlen bre ut sig över taket!

/Mimmi och Olof, nordvästra Blekinge

Publicerad

Bild: Getty images

Den här typen av observationer kan antingen bero på att mossorna och algerna helt enkelt har skuggats bort eller på att humle producerar ett eller flera ämnen som har en mer direkt, kemisk effekt på mossorna och algerna, så kallade allelopatiska substanser. I praktiken är det svårt att särskilja dessa effekter om man inte lyckas identifiera och isolera aktiva substanser. Vid en snabb sökning hittar jag ingen litteratur om allelopatiska effekter av humle, och det är nog ingen som har testat deras effekt på mossor eller alger. Men humle har en stark smak och doft, vilket ibland har koppling till allelopati, så det är inte en orimlig tanke.

Mossor och alger trivs annars ofta i skuggiga lägen, inte så mycket för skuggans skull, som för att sådana platser är mer permanent fuktiga. Mossor använder också själva allelopatiska substanser för att konkurrera, både med andra mossor och med andra typer av växter.

/Nils Cronberg, biodiversitetsforskare med fokus på mossor, Lunds universitet

Har du en fråga till en forskare?

Mejla fraga@fof.se så tar Anders Nilsson, vetenskapsjournalist och redaktör för avdelningen Frågor + Svar, emot den.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor