Snön täcks av sågspån – och sparas till nästa år

Snöbrist blir ett allt vanligare problem för landets skidanläggningar. En lösning är att spara vinterns snö till nästa säsong. Men vilken metod funkar bäst? Svenska forskare söker svar i vindtunnel.

Publicerad
I Östersund lagras snö i stora högar täckta av sågspån.
Bild: Peak innovation

Snölagring används av fler och fler skidanläggningar för att säkra snö till säsongsstarten eller till stora tävlingar. För att ta reda på vilka material som bäst bevarar snön testas de i en vindtunnel vid Mittuniversitetet. Frigolitlådor med snö täckta av sågspån, bark, flis och olika typer av textildukar utsätts för simulerat regn och blåst.  Sedan mäter forskarna hur mycket snö som försvunnit.

– Att lagra snö är en gammal teknik, men vi vill utveckla den så att skidanläggningarna kan använda den optimalt, säger Erik Melin Söderström, projektledare på Peak innovation, en organisation i Östersund som delvis ägs av Mittuniversitetet.

Sågspån värmeisolerar bäst

Tidigare labbförsök har visat att sågspån har bäst värmeisolerande förmåga. Textildukar bevarar inte snön lika bra mot värme men är å andra sidan bättre på att reflektera solljus. Dukens isolerande förmåga kan förbättras med en luftspalt mellan duken och snön. Erik Melin Söderström berättar att vissa skidorter därför testar isolerande skumgummi under duken.

Även högens form har betydelse för hur mycket av snön som bevaras.

– Det gäller att ytarean är så liten som möjligt för att förhindra avsmältningen, säger Nina Lintzén, snöforskare vid Luleå tekniska universitet som deltagit i studierna.

Skapar modell för att bäst lagra snön

Förutom försöken i vindtunnel undersöks även riktiga snölager. Genom att mäta tjockleken på isoleringen, väderförhållanden och avsmältning fås en modell för hur bra olika lager fungerar på olika platser.

I Sverige är det vanligast att täcka snön med sågspån, flis eller bark. I alpina backar används även olika typer av dukar eftersom de som är lättare att frakta. Dukar används även i Alperna, både för snölagring och för att skydda glaciärer från att smälta. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor